Neuropatie – babské rady

Poslední aktualizace 21. 3. 2024 autorem MUDr. Zdeňka Fantová

Už jste někdy slyšeli o zdravotním problému jménem neuropatie? Pokud ne, pak věříme, že je pro vás těžké si představit, co konkrétně obnáší. Natož, abyste věděli, jaké babské rady na něj fungují. Proto se na tohle všechno podíváme v našem dnešním článku.

Na světě existují stavy, o kterých nic nevíme. Do doby, dokud se s nimi nemusíme potýkat my osobně. Což je skvělý případ neuropatie, která může provázet pacienty s cukrovkou. Dokonce i některé z těch, kteří prodělali chemoterapii, která má pomoci vyléčit rakovinu

Vzhledem k tomu, že obě z těchto nemocí jsou v dnešní době označované za civilizační, je zde poměrně velké riziko, že se s neuropatií, nebo s jinou podobnou komplikací někdy v životě setkáme. A pokud ne my, pak to bude dost možná někdo z našich nejbližších, u koho to budeme nuceni začít nějak řešit.

Proto budeme rádi, když se pohodlně posadíte a pustíte se do čtení.

Co je neuropatie?

Neuropatie, nebo také periferní neuropatie, je stav, který negativně ovlivňuje fungování nervů. Může ovlivnit jak jeden konkrétní, tak celý jejich soubor. To provází celá řada doprovodných jevů, které mají významný vliv na celkovou kvalitu našeho života.

Zajímavé je, co se týče příčin, víme, že neuropatii mohou vyvolat některé nemoci (viz již zmíněná cukrovka). Někdy ale k periferní neuropatii dojde i bez toho, aniž by byl kdy odhalen její pravý důvod. 

Podle toho, jak neuropatie probíhá ji rozdělujeme na motorickou neuropatii (obvykle postihuje svaly) a na senzorickou neuropatii. Existuje i autonomní neuropatie, která ohrožuje normální fungování základních tělesných procesů. 

Příznaky neuropatie

Jak už bylo řečeno, hodně záleží na tom, zda trpíte senzorickou, nebo motorickou neuropatií. Jelikož obě postihují něco trochu jiného, její projevy se mohou člověk od člověka lišit.

Motorickou neuropatii poznáme podle:

  • Slabých svalů
  • Špatné koordinace pohybu
  • Ztráty svalové hmoty
  • Svalové paralýzy
  • Křečí

Tento typ neuropatie může doprovázet i porucha pocení, proměnlivý krevní tlak, neschopnost dobře snášet horko nebo neschopnost normálně vyměšovat. (Nezapomínejme, že močový měchýř je obklopený svaly pánevního dna, díky kterým ho dokážeme ovládat.)

Senzorickou neuropatii naopak poznáme podle:

  • Hypersenzitivity
  • Brnění
  • Necitlivosti
  • Nadměrného pocitu bolesti/neschopnosti cítit bolest
  • Neschopnosti rozeznat teplo, nebo chlad
  • Špatné koordinace
  • Pálení, bodání a jiných bolestí postižených míst

S tímto typem neuropatie může jít ruku v ruce gangréna a infekce. Neobvyklé nejsou ani vředy na chodidlech a na nohou.

Diagnostika nemoci a léčba

Pacient, u kterého se objevily první podezřelé změny by měl navštívit svého praktického lékaře, který ho vyslechne a provede u něj fyzickou prohlídku, během které se pokusí zjistit necitlivost, přehnanou senzitivitu nebo jiný příznak, který by mohl naznačovat tento typ zdravotního problému. 

Výjimečné nejsou ani testy, které mají zmapovat funkci svalů a stav nervového systému. (Podle potřeby se může do těla vysílat slabý elektrický proud.) Správným směrem může vést i krevní rozbor, ze kterého se zjistí nedostatek vitamínů, cukrovka nebo abnormální stav imunitního systému. (Někteří pacienti s neuropatií pocházejí z řad těch, kteří se nakazili HIV, nebo Lymskou boreliózou.)

Co se týče léčby, obvykle se dojde k:

  • Předepsání léků (na bolest, proti zánětům…)
  • Léčbě/potlačení objevené nemoci

Lékař vám může také doporučit, abyste se přestali vystavovat některým toxickým látkám a začali jste žít zdravěji. 

Babské rady na neuropatii

Ačkoliv vás užívání léků zbaví bolesti a některých nežádoucích projevů nemoci, velký podíl na vašem stavu má i váš životní styl. Proto začneme tím, že si shrneme drobné změny, které pro sebe můžete udělat a které mohou mít na zvládání vašeho současného stavu pozitivní vliv.

Pacientům s neuropatií se doporučuje:

  • Přestat kouřit
  • Pohyb (alespoň ten, na který stačíte)
  • Osvojit si některou z relaxačních technik (jóga, meditace, tai-chi…)

S tím vším by měla jít ruku v ruce i změna vašeho jídelníčku. Ten by měl být bohatý na vitamín E, na vitamíny skupiny B, hořčík a vápník a taky na nenasycené mastné kyseliny Omega-3. Ty můžeme získat z ryb a jiných darů moře, ale v krajní nouzi vám je pomohou doplnit i potravinové doplňky stravy, které se dají sehnat v lékárně. 

Z potravin vyškrtněte takové, které obsahují hodně tuku, cukru a škrobů. Jmenovat bychom mohli sladkosti, pečivo nebo těstoviny. Místo nich si dopřejte hodně ovoce a zeleniny, které jsou zdrojem vitamínů, stopových prvků a minerálních látek s vlákninou. Určitě omezte popíjení alkoholu a víc hlídejte, jak solíte. (Pokud zjistíte, že hodně, tak se naučte dochucovat za pomoci bylinek.)

Mezi další tipy, které by vám mohly pomoci patří:

  • Používání kapsaicinu (nachází se v pálivých papričkách)
  • Teplé koupele
  • Používání esenciálních olejů (nezapomínejte, že při aplikaci oleje na tělo potřebujete nosič)
  • Akupunktura

I když to může být pro člověka s neuropatií na začátku dost těžké, díky všem těmto malým krokům může dosáhnout citelné úlevy. Pro svůj vlastní klid však nikdy nepodnikejte nic, co jste nejprve nekonzultovali se svým ošetřujícím lékařem. Jinak hrozí, že i dobře míněná snaha může ublížit.

Znáte někoho, kdo trpí neuropatií? Případně, máte s ní nějakou zkušenost vy osobně?

Zdroje informací

https://www.medicalnewstoday.com/articles/147963 – Periferní neuropatie: Příznaky, příčiny a léčba (anglicky)

https://www.everydayhealth.com/neuropathy/guide/ – Co je neuropatie? Příznaky, příčiny, diagnóza, léčba a prevence (anglicky)

https://www.healthline.com/health/peripheral-neuropathy-natural-treatments – Přírodní léčba periferní neuropatie (anglicky)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326779 – Periferní neuropatie: 6 přírodních prostředků, které mohou pomoci (anglicky)

 


Odbornou kontrolu článku provedla MUDr. Zdeňka Fantová.

Napsat komentář