Celiakie – příznaky

Poslední aktualizace 14. 9. 2020 autorem MUDr. Zdeňka Fantová

Jídlo je jednou z mála radostí, které v životě máme. Kromě toho, že nám dodává energii a potřebné živiny se jeho konzumace může v některých případech proměnit v opravdový zážitek. Co když je vám ale po jídle z nějakého důvodu slabo a zle? Možná proto, že vás trápí celiakie.

Naše babičky a nejspíš dokonce i rodiče občas nestačí kroutit hlavou nad tím, kolik se s příchodem 21. století vyrojilo poruch a nemocí. (Které v dřívějších dobách buď bylo těžké odhalit, nebo je nikdo až tak neřešil.) Příkladem toho mohou být třeba potravinové intolerance a alergie. (POZOR! Není to to samé.) 

V takových případech má naše tělo problém efektivně zpracovat (z našeho pohledu) přirozené látky. Po jejich pozření můžeme začít otékat, potýkat se s vyrážkou nebo dokonce s nevolností, která nás úplně vyřadí z provozu.

Aktuálně se mezi nejrozšířenější potíže řadí alergie na sóju, ořechy nebo na mořské plody a korýše. Také se čím dál častěji setkáváme s lidmi, kteří mají potíže s trávením laktózy. Jelikož se každou chvíli objeví něco úplně nového, občas zapomínáme na to, že jedním z relativně častých problémů je celiakie.

V dnešním článku se proto podíváme na to, jaké jsou její příznaky, jak se léčí a jak by měla v ideálním případě vypadat vaše nová dieta. 

Co je celiakie?

Celiakie je nemoc, která způsobuje nesnášenlivost lepku, který se nachází v pečivu a v jiných výrobcích, které denně jíme. (Dokonce bychom ho našli i na místech, na kterých bychom ho vůbec nečekali.) Ta je způsobená nadměrnou odezvou lidského imunitního systému, který lepek považuje za hrozbu.

Pokud se celiakie dlouhodobě neřeší, může dojít k poškození střev, které přijdou o klky a tím pádem dojde k poruše vstřebávání živin. To je pak startovací čára pro další zdravotní problémy, jako je například nedostatek vitamínů a minerálních látek, ještě slabší imunita nebo podvýživa. Aby k tomu nedošlo, postižený by měl absolvovat sérii testů a lékařských prohlídek, které potvrdí jeho diagnózu. Následovat by mělo celoživotní vyškrtnutí všech potravin a nápojů, které obsahují lepek.

Příznaky celiakie

Odhalit celiakii nemusí být vůbec snadné. Její symptomy totiž můžeme snadno zaměnit za jiné zdravotní obtíže. Je to tedy v podstatě taková hra na schovávanou.

Celiakie se projevuje:

  • Úbytkem váhy
  • Únavou
  • Zvracením
  • Nadýmáním
  • Bolestmi břicha
  • Dlouhodobým průjmem
  • Dlouhodobou zácpou
  • Anémii, která je způsobená nedostatkem železa
  • Slabými kostmi
  • Kožními problémy
  • Změnou zbarvení zubů
  • Ztrátou zubní skloviny
  • Nepravidelnou menstruací
  • Neplodností
  • Neschopností donosit dítě

Řada z těchto projevů celiakie je až druhotná. Zatímco bolest břicha a zvracení, nebo průjem mohou být první příznaky, kterých si po pozření potravin obsahujících lepek všimnete, problémy s kostmi, nebo anémie jsou způsobené špatným vstřebáváním látek ve střevech.

Kdo je ohrožená skupina?

To, jestli se budete s celiakií potýkat či nikoliv závisí na mnoha různých faktorech. Ohrožení jsou například lidé s autoimunitní chorobou, mezi které patří lupus a cukrovka 1. typu. Dále se může projevit u lidí, kteří mají potíže se správným fungováním štítné žlázy (což bývají v mnoha případech ženy). 

Na celiakii si dejte pozor i v případě, že trpíte intolerancí na mléko, máte revmatoidní artritidu nebo trpíte Downovým syndromem.

Diagnostika a léčba nemoci

Nejlepší, co můžete při zaregistrování prvních obtíží udělat je to, že se objednáte na prohlídku ke svému lékaři. Pokud stále ještě jíte potraviny, které obsahují lepek, měl by vám udělat krevní test, ze kterého bude jasně patrné, že proti němu vaše tělo tvoří protilátky. 

Také vás mohou čekat:

  • Jaterní testy
  • Testy na cholesterol
  • Testy na krevní obraz

V opravdu výjimečných případech můžete podstoupit i biopsii (kůže, nebo střev). Je-li to potřeba, lékař vás může poslat i na endoskopii, která mu umožní prohlédnout si stav vašich vnitřních orgánů a zjistit míru jejich případného poškození.

Co se týče léčby, ta probíhá tak, že ze své stravy odstraníte veškerý lepek. To s sebou nese i nutnost osvojit si čtení složení všech výrobků. Aby to pro vás nebylo tak složité, řadu z nich si můžete dopřát od firem, které se specializují na bezlepkové pečivo a pokrmy. Není proto problém sehnat bezlepkové piškoty, bezlepkový chléb nebo bezlepkové těstoviny.

Jídelníček celiaka

Aby vám nebylo špatně a mohli jste si užívat života, do svého jídelníčku zařaďte:

  • Kvalitní maso
  • Mléčné výrobky
  • Vejce
  • Zdravé oleje
  • Všechny druhy zeleniny a ovoce
  • Amarant, quinou a další náhražky obilí a pšenice
  • Bylinky a koření
  • Luštěniny
  • Semínka a ořechy

Naopak se vyhněte:

  • Snídaňovým cereáliím
  • Pečivu (pokud není bez lepku)
  • Těstovinám (pokud nejsou bez lepku)
  • Koláčkům, sušenkám a dortům (pokud nejsou bez lepku)
  • Slaným snackům
  • Pivu
  • Strouhance
  • Omáčkám zahuštěným moukou
  • Sójové omáčce
  • Vysoce zpracovaným potravinám (salámy, fast food, instantní polévky a polévky zahuštěné moukou, chipsy, některé vegetariánské pokrmy, zmrzlina….)

Když se naučíte číst etikety, brzy se začnete orientovat v tom, co vám škodí a co prospívá. Vzhledem k dnešním možnostem se však nemusíte bát toho, že byste přišli o normální život.

 


Odbornou kontrolu článku provedla MUDr. Zdeňka Fantová.

Napsat komentář